6 tips før du starter egen bedrift

Har du en grünerspire i deg og drømmer om å starte egen bedrift? Det er mye å tenke på før oppstart, og det kan for mange virke overveldende. Med disse tipsene hjelper vi deg på veien.

1. Hva krever det av deg

Før du starter prosessen kan det lønne seg å sette seg godt inn i hva det kreves av deg ved oppstart, samt tiden etter. Å starte egen bedrift kan høres idyllisk ut, du kan være din egen sjef og organisere alt selv. Men dette er tidkrevende og du må være villig til å ofre både fritid, ferier og tid med familie og venner. Ikke ta forhastede beslutninger eller overvurder deg selv som gründer. Tenk over hva du er villig til å ofre, og anslå hvor mange timer du må avse for å lykkes.

2. Planlegging er nøkkelen

Har du en god idè, men mangler en strukturert plan? Nøye planlegging i forkant av oppstart kan gi deg viktige fortrinn, og gode sjanser for å lykkes i din fremtidige bedrift. Det anbefales å sette opp en forretningsplan. Denne vil hjelpe deg med å beskrive forretningsidéen og sette ord på hvordan du tenker å drive virksomheten. En forretningsplan er også et essensielt dokument for mulige investorer, partnere og banker.

Hva skal bedriften din tilby? Hva gjør din idé spesiell og hvordan skal du skille deg ut fra konkurrentene?

Hvem er din ideelle kunde? Lag deg en kundepersona der du inkluderer alder, kjønn, hvor de bor, inntekt, livsstil, interesser, sivilstatus, osv.

Lag deg en liste over potensielle markedsføringskanaler – søkemotoroptimalisering, betalt søk, sosiale media (Facebook, Instagram, Linkedin, Twitter, Pinterest, osv.), samarbeidspartnere, PR, osv. Hvor kan du nå målgruppen din?

Hvem er konkurrentene dine? Hva gjør de bra, hva gjør de dårlig, og hvordan kan du posisjonere deg på en positiv måte i forhold til konkurrentene?

Tall og regnskap kan være kjedelig, men er helt essensielt for å skape et suksessfullt selskap. Før du oppstart, lag et realistisk budsjett hvor du lister de forventede omkostningene og inntektene for hver måned. Det gir mest sannsynlig underskudd den første tiden, så du må ha en plan på hvordan det skal dekkes frem til inntektene blir høyere enn utgiftene.

3. Velg riktig organisasjonsform

Du står overfor et valg, men vet kanskje ikke helt hvilken organisasjonsform som vil passe bedriften best. Husk at valget du faller på vil ha stor betydning for blant annet ansvar, risiko, skatt, rettigheter og plikter. Få en oversikt over de ulike formene, og spør etter hjelp om du er usikker. Vangdal Regnskap AS bistår deg med hjelpen du trenger.

Du kan lese om de vanligste formene her!

4. Nok kapital

Det tar ofte litt tid å komme ordentlig i gang når man skal starte egen bedrift. Dette betyr at det også vil ta tid før inntektene kommer, og du har forpliktelser som underveis må betales. Sørg dermed for at du har nok kapital til å finansiere oppstarten. Starter du bedriften din med egenkapital på absolutt minimum, er det mer sannsynlig at det tar litt lengre tid før du kommer ordentlig i gang. I en oppstartsfase bør du være forberedt på å låne inn penger til selskapet, eller gå uten lønn.

Visste du at det er muligheter for oppstartsbedrifter å få finansiering gjennom Innovasjon Norge? Kriteriene for finansiering finner du her!

5. Kontroll på økonomien

Å starte egen bedrift krever god oversikt og kontroll over økonomien for å lykkes. Du kan selv velge å føre regnskapet, men vær da oppmerksom på hva det krever av kompetanse og innsikt. Har du ikke helt oversikt, eller mangler interesse for å ta regnskapet selv, bør du heller sette bort jobben til en regnskapsfører. Eventuelt samarbeide med en regnskapsfører som kan bistå deg på veien med hjelp og rådgivning.

6. Tålmodighet og engasjement

Til slutt –  tålmodighet og engasjement! Start opp noe du engasjerer deg for, og noe du virkelig ønsker å lykkes med. Da er det større sannsynlighet for å opprettholde motivasjonen i tider som er ekstra tunge. Og husk, ting tar tid. Tålmodighet i situasjoner hvor du føler det ikke går veien kan gi svært positive utfall i senere tid.